Alla artiklar

Tillämpningar för batterilagring i flerbostadshus

Publicerad 2023-12-05


I strävan efter en framtid med hållbar energi framträder tillämpningen av batterilagring i flerbostadshus som en transformerande kraft. Denna artikel utforskar de olika sätt energilagring i fastigheter kan tillämpas och visar dess potential att omforma energikretsloppets dynamik. Från smarta kostnadsbesparingar genom laddning vid låga elpriser, minskade effektkostnader, till att aktivt bidra till nationell nätstabilitet, utgör batterier i flerbostadshus ett avgörande steg i omställningen till hållbar energi. Genom att utnyttja mångsidiga tillämpningar blir flerbostadshus inte bara energieffektiva enheter utan integrerade komponenter i ett motståndskraftigt och miljömedvetet energi-ekosystem. Användningsområden för energilagring i fastigheter är många. I denna artikel går vi igenom några av de mest spännande applikationerna och hur dessa kan tillämpas. 

Smarta kostnadsbesparingar genom Elprisarbitrage

Denna del fördjupar sig i de ekonomiska fördelarna med att utnyttja batterier för att optimera elförbrukningen baserat på fluktuerande elpriser.

En av de främsta fördelarna med att implementera batterilagring i flerbostadshus ligger i att dra nytta av prisdynamiken vid användningstid. Genom att ladda batterier under perioder med låga elpriser – vanligen under natten – och ladda ur under högtrafik, kan boende och fastighetsförvaltare minska de totala energikostnaderna avsevärt.

Kostnadseffektivitet:

Elkonsumenter med timprisavtal ges med hjälp av batterisystem möjlighet att ladda batterier när elpriserna är låga för senare användning under perioder med hög efterfrågan och högre priser. Detta skyddar inte bara användaren från toppande priser utan bidrar också till ett mer stabilt och kostnadseffektivt energiförbrukningsmönster.

Oberoende från elnätet:

Genom att förlita sig på lagrad energi under rusningstid kan flerbostadshus minska sitt beroende av nätet, vilket ger en viss energiautonomi som omvandlas till påtagliga ekonomiska besparingar.

Minskade effektkostnader

Utöver att optimera energikostnaderna, undersöker vi här hur batterilagring i flerbostadshus kan användas strategiskt för att hantera och sänka det maximala effektuttaget, och därigenom minska de effektdebiteringskostnader som elnätsägare debiterar konsumenter med så kallade effektabonnemang. 

Effektabonnemang innebär att konsumenten debiteras en kostnad per kilowatt för det maximala effektuttaget varje månad. Det maximala effektuttaget är det tillfälle i månaden som fastigheten förbrukar som mest energi. Det kan till exempel vara en kväll då flera boende kommer hem från jobbet och laddar sina elbilar, sätter på ugnen, åker hiss och startar tvättmaskinen samtidigt. Då blir fastighetens energiförbrukning högre än normalt vilket ligger till grund för elnätsleverantörens debitering. 

Elnätsleverantörer tar ofta ut extra avgifter baserade på den maximala effektförbrukningen som registreras av en byggnad. Batterilagring erbjuder en intelligent lösning för att minska denna kostnad genom att moderera och jämna ut topparna i elförbrukningen, så kallad "peak-shaving". 

Minskade effektkostnader:

Genom att använda batterier för att lagra överskott av energi under perioder med låg efterfrågan och avge den under perioder med hög efterfrågan kan flerbostadshus effektivt sänka sin maximala effektförbrukning. Detta leder till minskade kostnader och bidrar till en mer ekonomisk och hållbar elförbrukningsprofil.

Nätvänlig Drift:

Batteriunderstödd effektförvaltning gynnar inte bara enskilda byggnader utan bidrar också till nätstabilitet. Att jämna ut efterfrågepeakar hjälper till att lindra påfrestningen på elnätsinfrastrukturen och främjar ett mer motståndskraftigt och effektivt energidistributionssystem.

Frekvensreglering, Elnätsbalansering med hjälp av batterier

I den sista delen av vår serie utforskar vi batterilagring i lägenhetshus med syfte att balansera frekvensen på elnätet. I Sverige har Svenska kraftnät i uppdrag att förvalta stamnätet för elkraft. Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet och har bland annat ansvar att se till att det råder balans mellan produktion och konsumtion i hela landet. För att Sveriges elöverföringssystem ska fungera behöver frekvensen hållas mellan 49,9-50,1Hz, alltså så nära 50Hz som möjligt. Skulle frekvensen fluktuera mer än så finns risk för elavbrott. 

Som en del av sitt arbete att balansera elnätet köper Svenska kraftnät in stödtjänster, så kallad Frequency Containment Reserve (FCR), för att säkerställa stabiliteten i elnätet. FCR innebär att kraftsystemet kan anpassa sig omedelbart till förändringar i efterfrågan och produktion, och batterier spelar en nyckelroll i denna process.

Om du har batterier i din fastighet kan du potentiellt tjäna pengar genom att delta i FCR-marknaden. Genom att koppla dina batterier till en virtuell kraftanläggning kan du erbjuda snabb och flexibel effektreglering till det nationella elnätet. När det uppstår obalanser i frekvensen kan ditt batteri snabbt antingen ladda eller avge energi för att hjälpa till att stabilisera nätet.

Svenska kraftnät kompenserar de som bidrar till FCR med ekonomiska incitament. Genom att delta i denna marknad kan fastighetsägare med batterier inte bara bidra till ett mer stabilt elnät utan också generera intäkter från att tillhandahålla viktiga stödtjänster. Detta skapar en win-win-situation där fastighetsägare får ekonomiska fördelar samtidigt som de spelar en aktiv roll i att säkerställa pålitlig elförsörjning.

Större delen av tiden utnyttjas inte batterisystemet utan det är själva beredskapen som Svenska kraftnät betalar för. Detta innebär att batteriernas livslängd förlängs då de inte utsätts för regelbundna urladdningar. 

Balansering av Nätets Frekvens: En Nationell Nödvändighet

Sveriges åtagande att upprätthålla en nätfrekvens på 50 hertz öppnar upp nya möjligheter för lägenhetshus att aktivt delta i den nationella energistabiliteten. Batterilagringssystem erbjuder en dynamisk lösning för att omedelbart modulera elförbrukningen, vilket överensstämmer med statens krav på frekvensbalans.

Genom att använda batterilagring för att svara på obalanser i nätets frekvens kan lägenhetshus kvalificera sig för att säkra balansen i det svenska kraftsystemet samtidigt som man ges ekonomisk ersättning för detta. Ekonomin bakom FCR kompenserar inte bara kostnaden för att implementera lagringssystem utan positionerar även byggnader som centrala bidragsgivare till den övergripande stabiliteten i det nationella elnätet.

Miljöpåverkan:

Utöver de ekonomiska fördelarna överensstämmer deltagande i frekvensbalansering med batterier med hållbarhetsmålen. Lägenhetshus blir integrerade komponenter i en responsiv och miljömedveten energiinfrastruktur.

Avslutning:

Slutligen överstiger integreringen av batterilagring i lägenhetshus ren energilagring—det blir ett strategiskt verktyg för kostnadsbesparingar, elnätsoptimering och nationell energistabilitet. När vi navigerar genom det dynamiska landskapet för en övergång till förnybara energikällor placerar användningen av dessa applikationer lägenhetshus som aktiva bidragsgivare till en mer hållbar och motståndskraftig energiframtid.